Manuele therapie

Fysiotherapie is gericht op het behandelen van klachten aan spieren en gewrichten die door verschillende oorzaken zijn ontstaan. Er zijn verschillende werkvelden waarop fysiotherapie gericht kan zijn. Een van deze vakgebieden is manuele therapie waarbij de behandeling bestaat uit het manipuleren van gewrichten in het lichaam om pijn te verlichten en beweging te bevorderen. Een manueel therapeut is in de basis opgeleid als algemeen fysiotherapeut en heeft zich vervolgens gespecialiseerd door het volgen van een gerichte opleiding voor manuele therapie.

Toepassing

Bij manuele therapie wordt er gebruik gemaakt van praktijkervaring en wetenschap om problemen aan gewrichten op te lossen en daar waar mogelijk te voorkomen. Deze therapie wordt voornamelijk toegepast om gewrichten, spieren en zenuwen in het hele lichaam weer zonder klachten te laten functioneren. Door verschillende oorzaken kan het voorkomen dat gewrichten niet goed meer functioneren of dat zenuwen bekneld komen te zitten. Met manuele therapie Amersfoort wordt er gewerkt aan het soepeler laten bewegen van de gewrichten en wordt er ondersteuning geboden bij het uitvoeren van handelingen en activiteiten waarbij deze gewrichten belast worden.

Werkwijze

Anders dan bij een algemeen fysiotherapeut is een manuele therapeut bevoegd om meer handelingen uit te voeren tijdens de behandeling van klachten. Het gevolg hiervan is dat je vaak direct al een verlichting van de klachten zult merken tijdens de behandeling. Daarvoor gebruikt een manueel therapeut speciaal aangeleerde technieken die gericht zijn op het manipuleren van de gewrichten. Dit kan zijn door een bepaalde behandeling techniek bijvoorbeeld constant te herhalen of door op de aangewezen plek de gewrichten te 'kraken'. Daarnaast is een manueel therapeut ook opgeleid om adviezen te geven, instructies met betrekken tot bewegen en het geven van oefeningen om de gewrichten en spieren soepel te houden.

Wanneer bezoek je een manueel therapeut

Je kunt bij een manueel therapeut terecht als je last hebt van verschillende soorten klachten die door toedoen van verschillende oorzaken zijn ontstaan. De behandelingen die door de therapeut worden uitgevoerd hebben vaak direct effect. Je kunt bij een manueel therapeut terecht als je last hebt van klachten aan je nek, schouders, lage en hoge rugklachten, kaakklachten, klachten aan de heupen en andere klachten aan gewrichten.

Afspraak maken?

Contact opnemen