Wanneer komt een autoverzekering van pas?

We weten allemaal dat het belangrijk is om verzekeringen af te sluiten. Het is dan niet altijd leuk, omdat het je toch een bepaald bedrag per maand kost en je er niet eens elke maand gebruik van zult maken. Dat is tenminste niet te hopen. Wanneer je een auto hebt aangeschaft en ermee de weg op gaat, is het dan ook verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Je weet tenslotte maar nooit wat er kan gebeuren en op de weg zit een ongeluk in een klein hoekje. Maar waarom is het nu zo belangrijk om je auto te verzekeren? En wanneer heb je dan profijt van het feit dat je een autoverzekering hebt afgesloten? Welke soorten autoverzekeringen zijn er? En waaruit bestaan de kosten van een autoverzekering? Lees snel verder!

Waarom is een autoverzekering belangrijk?

In Nederland rijden erg veel auto’s rond en, zoals gezegd, zit een ongeluk of schade aan je auto in een klein hoekje. Jij of een andere automobilist hoeft maar even niet op te letten en er kan al flinke schade zijn. Dit is dan ook belangrijk om te bedenken. Het hoeft niet altijd jouw eigen schuld te zijn, waardoor je je autoverzekering zult aanspreken. Iemand anders kan ook een fout maken waar jij de dupe van kunt zijn. Bovendien is het in Nederland verplicht om je auto te verzekeren. Dit komt doordat de wettelijke aansprakelijkheid verplicht verzekerd is en de schade die is aangericht dus ook betaald kan worden. Een autoverzekering is er dan ook voor bedoeld om de schade te betalen aan degene die er nadeel aan heeft ondervonden. Dit kan jij zelf zijn als autobestuurder, maar ook als dus iemand anders jouw schade aandoet.

Welke autoverzekeringen zijn er?

Als eerste is het belangrijk om te vermelden dat er twee hoofdsoorten autoverzekeringen zijn, namelijk basis autoverzekeringen en aanvullende autoverzekeringen. Basis autoverzekeringen, zoals de naam al doet vermoeden, dekt enkel de basis, dus biedt dekking voor jouw aansprakelijkheid. Hier valt dus schade aan je eigen auto onder, maar ook schade die je eventueel aanricht bij iemand anders. Voor de basisverzekering kun je dan weer kiezen uit drie varianten zoals, WA-autoverzekering, WA+ beperkt casco autoverzekering en WA+ volledig casco autoverzekering, ook wel een all risk autoverzekering genoemd. Daarnaast zijn er nog aanvullende autoverzekeringen en deze zullen dan ook dekking bieden voor schade rondom jouw autobezit.

De kosten van een autoverzekering

De kosten van een autoverzekering zijn niet voor iedereen hetzelfde, dit is namelijk afhankelijk van de auto en de bestuurder. Zo wordt er gekeken naar de leeftijd van de bestuurder en de woonplaats of postcode. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat bij jonge, onervaren bestuurders het risico op schade groter is. Daarnaast wordt er ook vanuit gegaan dat er meer schade aan auto’s wordt toegedaan en ongelukken gebeuren in steden dan op het platteland. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het aantal kilometers dat er wordt afgelegd met de auto en het aantal schadevrije jaren. Dit zijn het aantal jaren dat je geen schade hebt opgegeven bij de verzekering en dit kan je flinke kortingen opleveren. Doe een autoverzekering simulatie om inzicht te krijgen in de kosten van een autoverzekering.

Afspraak maken?

Contact opnemen